Over Twente Index

Sociaaleconomische informatie ter versterking van de beleidsagenda van Twente

 

Voorgeschiedenis

In 2005 werd de Twente Index voor het eerst uitgegeven, analoog aan de Silicon Valley Index. De Twente index heeft tot doel om betrouwbare, feitelijke informatie voorzien te presenteren over sociaaleconomische thema's relevant voor Twente. De Twente Index levert een vergelijkend economisch beeld op ter versterking van de kwaliteit van de beleidsagenda van Twente voor de samenwerkende partijen.

Twente Board opdrachtgever

In Twente is er een hechte samenwerking tussen ondernemers, onderzoek, onderwijs en overheden (de vier O's) om gezamenlijk Twente sociaaleconomisch op een hoger plan te tillen. Op strategisch niveau functioneert in deze samenwerking sinds 2014 de Twente Board. De Board is ook de opdrachtgever van de Twente Index. Voorheen was dat de Stichting Twente Index.

Doelstelling

De Twente Board heeft als opgave bij te dragen aan de volgende doelstelling:

Twente ontwikkelen tot een Europees toonaangevende technologische topregio, waarbij vanuit de maatschappelijke opgaven toekomstbestendig economisch rendement behaald wordt. Deze ontwikkeling is gebaseerd op het transitiekarakter van de Twentse economie, maximaal gebruikmakend van de daaruit voorkomende kansen en waarbij de van oudsher bestaande achterstanden zijn verdwenen.

De agenda van de samenwerking legt de focus op High Tech Systems Materials (HTSM), maar heeft ook aandacht voor de Twentse arbeidsmarkt, voor de sectoren toerisme & recreatie en logistiek en voor het Twentse bedrijfsleven als geheel.

Kennispunt Twente

De Twente Index wordt sinds 2014 samengesteld door Kennispunt Twente. Kennispunt Twente is opgericht door de gemeenten in de Netwerkstad Twente (de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Oldenzaal) en Regio Twente. De komende jaren wil Kennispunt Twente doorgroeien tot het onderzoeksbureau voor alle Twentse gemeenten samen, voor de individuele gemeenten en voor de Regio Twente.

Kwaliteitsborging

Een denktank van professionals van binnen en buiten de achterban van de samenwerkende partijen denkt mee over de ontwikkeling van de Twente Index. Deze groep zorgt voor input gericht op kwaliteitsgroei van de Twente Index.

Vaker dan eenmaal per jaar

Gegevens kunnen zodra ze beschikbaar zijn gepubliceerd worden. Nieuwe items zijn met een uitroepteken in een groen cirkeltje aangegeven op de site. update

Archief

Twente Index 2013
Twente Index 2012
Twente Index 2011
Twente Index 2010
Twente Index 2009
Twente Index 2008
Twente Index 2007
Twente Index 2006
Twente Index 2005

Verdiepende artikelen

Naast vaste thema's kent de Twente Index ook verdiepende artikelen. De onderwerpen kunnen voortkomen uit landelijke of regionale ontwikkelingen of uit het ontbreken van kennis op bepaalde gebieden.Voor de Twente Index zijn reeds de onderstaande artikelen verschenen:

  • Waar winkelt Twente? de resultaten van het koopstromenonderzoek 2015, door Ruud Esselink van I&O Research
  • Vier typeringen van Twente prof. dr. Gert-Jan Hospers geeft zijn visie op de aard van de regio Twente
  • Migratie en pendel een verdiepende studie over dit thema van Janny Elhorst (Kennispunt Twente)
  • Groeiland een presentatie van Frank Kalshoven tijdens de VIT bijeenkomst, december 2014

Contact en reacties

Uw eventuele op- en aanmerkingen stellen de makers van de Twente Index zeer op prijs. U kunt ze kenbaar maken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..